Смятаната за предварително договорена в управляващата (не)коалиция кандидатура на издигнатия от

...
Смятаната за предварително договорена в управляващата (не)коалиция кандидатура на издигнатия от
Коментари Харесай

Сигурно ли е избирането за шеф на НЗОК на кандидата на ПП-ДБ?

Смятаната за авансово контрактувана в ръководещата (не)коалиция кандидатура на издигнатия от ПП-ДБ за шеф на НЗОК Станимир Михайлов не наподобява по този начин сигурна след чуването в понеделник в здравната комисия на Народното събрание. Там Михайлов беше подложен на " другарски огън " от ГЕРБ с общителното подпомагане и интензивно присъединяване на " Възраждане " и Има Такъв Народ.

Той беше разпитван за пране на пари, имотни покупко-продажби, фирмени дейности, дори за Държавна сигурност връзки, като въпросите бяха учредени на неназовани медийни изявления. Така остава отворен въпросът дали драмата в няколко действия около избора на началник на Касата ще има неотдавнашен край, или следва следващ поврат в сюжета.
Предистория на сглобката
В предисторията сглобката за управление на регулаторите сред (не)коалиционните сътрудници предполагаше систематизиране, при което ПП-ДБ взема Сметната палата, а НЗОК отива при ГЕРБ. Противоречивата кандидатка на ГЕРБ, близката до настоящия председател на здравната комисия Костадин Ангелов, Иванка Динева преди седмица се отдръпна от присъединяване в избора няколко часа преди гласуването в пленарна зала. Един от смущаващите моменти в професионалната ѝ биография беше по какъв начин като шефка на РЗОК в София, назначена на този пост, когато Ангелов е здравен министър, тя инициира инспекция и обвинявания в злоупотреби против офталмолога Александър Оскар. Оскар е пореден критик на дейностите на Ангелов като шеф на болница " Александровска ". След като обвиняванията не се удостоверяват, Динева е освободена от поста. В кариерата ѝ има и подозрения за спор на ползи за интервали, в които тя е юридически съветник на лечебни заведения и в същото време консултант на здравния министър. В зала през предходната седмица беше гласувана и отхвърлена без диспути кандидатката на Българска социалистическа партия - Жени Стайкова.

Така в последна сметка поради неодобрението на ПП-ДБ номинацията на ГЕРБ Иванка Динева беше оттеглена и се стигна до врътка в сглобката - шефът на НЗОК при " Продължаваме промяната-Демократична България ", а Сметната палата - при ГЕРБ, която незабавно издигна Димитър Главчев. От ПП-ДБ предложиха Михайлов, доскорошен ръководител на Съвета на шефовете на " Лозенец ", назначен при някогашната здравна министърка в държавното управление на Кирил Петков - Асена Сербезова.

ПП-ДБ към този момент поддържа и предлагането на ГЕРБ да се гласоподава нов мандат на Димитър Радев като гуверньор на Българска народна банка, а двамата подуправители, които към този момент също ще се избират от Народно събрание, да са от ПП-ДБ - Андрей Гюров, и от Движение за права и свободи - Петър Чобанов. Двамата също в понеделник бяха изслушвани в бюджетната комисия. Законова смяна, съгласно която и подуправителят на Касата да се избира от Народното събрание, също се чака като надлежно кадровият избор там да е на ГЕРБ.

Въпреки че всичко изглеждаше към този момент " опечено ", в понеделник на здравна комисия от ГЕРБ като че ли взеха решение " да си връщат ". След като ПП-ДБ провали предната номинация, сега депутати на ГЕРБ дадоха сигнал, че може и да (не) поддържат Михайлов, който сега е единствен претендент за началник на НЗОК.
 Председателят на здравната комисия на Народно събрание Костадин Ангелов от ГЕРБ и Александър Симидчиев от ПП-ДБ. Снимка Българска телеграфна агенция
Той беше покрит от редица въпроси, огромна част от тях, несвързани със здравната тема. Самият Ангелов по това време даде " обезпокоително " изявление за организация " Фокус ", в което разгласи: " Изключително обезпокоени сме, изнесените в медиите документи са истина ".

За какво става въпрос?

Информация, че Станимир Михайлов е " подал декларация с погрешно наличие " се появи в петък в  " Епицентър ". През 2009 година той купил апартамент 50 кв. м. на бул. " Фритьоф Нансен " за 30 000 лв. при данъчна оценка 29 658.50 лева Месец по-късно го ипотекирал пред банката, в която работел тогава – " Токуда банк " за 115 000 лв.. През 2010 година го продал на своя съучастник Фернандо Перейра във " ФЕРТАПЕР " ООД и Мария Перейра за 88 800 лв.. В този нотариален акт той заявил, че въпросният апартамент не е ипотекиран, т.е. подал декларация с погрешно наличие, твърди уеб сайтът, на който са му дадени документи.

Въпросът към Михайлов за имотната договорка пристигна от " Възраждане " - депутатката Маргарита Михаева, която изиска той да ги убеди, че " няма податливост към осъществяване на действия в несъгласие на закона ".  

" Няма декларация с погрешно наличие. Сделката е действителна, сред познати и няма никаква зла предумисъл или някаква вреда. Очевидно нотариусът е позволил неточност при изваждането на информация за тежести ", отговори претендентът. Ставало въпрос за обстановка отпреди 14 години и би трябвало при закононарушение, това да се разбере във времето. Михайлов разгласи още и че:  " Всички налози и такси са платени, в това число и налозите ни като физически лица върху разликата в цените. Аз нямам никакво терзание по въпроса ".

" Тенденциозно се търси нещо, което да бъде посочено и да бъде развита теза върху него ", сподели още.

Михайлов добави, че ще потърси опция по правосъден път да желае отговорност от тези, които изнасят преднамерено информации в медиите.

Валери Лачовски от ГЕРБ изиска да разбере дали Михайлов укрива благосъстоятелност на компания, тъй като като изпълнителен шеф и акционер в  " Балканкредит " не подал декларация за действителните притежатели на компанията в инструкции в закона период. Което е нарушаване на закона против изпиране на пари.

" Според изявления в разнообразни медии вие и до през днешния ден не сте подали такава декларация. Въпросът ми е за какво и какво криете ", попита той.

" Фирмата в никакъв случай не се е занимавала с кредитна активност, макар че името ѝ е такова. Никога не е кандидатствала и получавала подобен лиценз, а имаше единствено консултантска активност, размерите на работата ѝ са относително дребни. Като съветник подписах съобщение, декларация до ДАНС, в което съм показал крайните притежатели и с какво се занимава компанията, цялата поискана информация ", сподели Михайлов.

Той увери, че ще заплати административната санкция.

Тук Лачовски взе думата, с цел да направи дребен извод, че и обстановката с жилището, и с неподадената декларация говорели за жанр на държание за " заобикаляне на законите ".

" В този смисъл по какъв начин може да подкрепим с всичко, което излезе, обществено вашата кандидатура ", попита той, не стана ясно дали реторично.

" Аз нямам от какво да се тормозя ", отсече Михайлов.

Той разгласи и че към този момент е направил всичко належащо, с цел да излезе от всички компании, в които е имал присъединяване, даже преди чуването.

Имаше и въпроси за връзки с Държавна сигурност, макар че резултатът от формалната инспекция демонстрира чисто минало. Михайлов е работел в банка " Токуда ", когато тя е благосъстоятелност на Румен Сербезов, обвързван с Държавна сигурност и " Мултигруп ".

" Вашата кариера стартира измежду едни от най-компрометираните лица в България и ми е доста мъчно да си показва, че вие сте нямали визия какви са тези хора и с какво се занимават ", отбеляза депутатът от Има Такъв Народ Андрей Чорбанов.

На питанията за Държавна сигурност претендентът разгласи, че в никакъв случай не е имал общо с Държавна сигурност и не знае кой стартира тези изказвания.

Лъчезар Иванов от ГЕРБ изиска да разбере какви финансови ограничения е взел Михайлов и какви резултати е постигнал в болница " Лозенец ".

" Беше увеличена приходната част. Болницата се развива доста добре. Сега отчитаме резултати в средата на годината, които сме отчели през цялата предходна година ", отговори Михайлов. 
" Не съм политически привързан "
Ако бъда определен за шеф на НЗОК, ще положа оптимални старания, с цел да допринеса във допустимо най-голяма степен за по-справедливото систематизиране на средствата от бюджета на Касата за здравна помощ, произведения, лекарствени артикули, помощни средства за хората с увреждания, прехвърляния за лекуване в чужбина посредством използването на регулации и надзор.

Това заявява при започване на чуването си през здравната комисия на НС номинираният за шеф на Националната здравноосигурителна каса Станимир Михайлов. 

" Бях номиниран от ПГ на ПП-ДБ за поста, само че желая да подчертая, че не съм политически привързан и отсега нататък ще запазя своя експертен профил във всяка една активност. Приемам номинацията с голяма отговорност и ще работя с представителите на всички парламентарно показани партии, в случай че получа необятна парламентарна поддръжка ", заявява той в началото на изявлението си. 
Кои са основните проблеми на Касата
В едно ревю без доста конкретика и с много общи констатации без съответни хрумвания той изведе като главен проблем в НЗОК „ незадоволителната осведомителна обезпеченост в действително време “. Това било поради незавършени стадии от интеграцията с националната здравна осведомителна система.

Друга обща забележка беше обвързвана с нуждата от подобряване на успеваемостта на употребяваните средства за опазване на здравето. По думите му би трябвало да има и въвеждане на критерии за следваща хоспитализация. Михайлов уточни като необходимост въвеждането на механизми за установяване на по-ниски цени на лекарствените артикули. Той смята, че би трябвало да има и по-добър надзор за закупуване на лекарствени артикули, помощни средства и други

Проверка на епикризите при инспекция на болнично лекуване също е измежду опциите за възстановяване работата на НЗОК съгласно Михайлов. Той сподели, че минус в Касата е неналичието на звено за разбор на риска и предпазен надзор на база на данните от инспекциите.

Необходимо е разширение на политиките към пациентите, уточни още той. И уточни, че ще се стреми да понижи административната тежест и бюрокрацията за пациентите посредством електронното опазването на здравето. По думите на претендента би трябвало да се спре с разхождането на пациентите за протоколи и наставления.

На депутатските въпроси, свързани с работата на здравната каса и изобщо системата на опазване на здравето, той беше много сбит, постоянно изчерпваше отговорите с " да " или " не ", или това е предписано от закона.

Заяви желанието си за повишаването на квалификацията на контролните органи и административния им потенциал.

Относно партньорството с Българския лекарски съюз  и Българския зъболекарски съюз (в някакъв миг Михайлов вместо зъболекарски заприказва за земеделски  съюз като неточност на езика), той обеща, че ще работи с двете съсловни организации " в дух на партньорство и диалогичност " (Вероятно значимо заричане като се има поради, че до скоростното премахване на някогашния началник на НЗОК проф. Петко Салчев се стигна след поредност от търкания с БЛС и желана оставка оттова.). За Михайлов е значимо да има смесени комисии с посочени от двата съюза представители при разискване на разнообразни въпроси, заявява той.

Кандидатът стартира и концепцията си за основаване на система за изпращане на известия до обезпечените лица за осъществено лекуване или обзор, като задачата е да има повече информация за дейностите, както и противоположна връзка от пациентите (Подобна концепция стартира като длъжностен здравен министър Стойчо Кацаров-бел. ред.).

Засега остава неразбираемо дали Костадин Ангелов и депутатите от ГЕРБ направиха показно поради неуспеха на тяхната кандидатка, или действително няма да има поддръжка от партията на Борисов за номинирания от ПП-ДБ Михайлов.

" Аз персонално не съм се разбирал с никого. За мен е значимо да проведем една открита процедура, с цел да покажем на хората за какви хора вероятно ще гласоподават в пленарна зала ", сподели той преди претендентът да стартира да дава отговор на въпросите съответно.

След комисията кандидатурата на Михайлов отива за осъждания и гласоподаване в пленарна зала. Ако не бъде определен, подуправителката на НЗОК Йорданка Пенкова, която към този момент половин година е и.д. началник на Касата, ще продължи да извършва тези функционалности. Миналата седмица депутатите подсигуриха това със законодателни промени. Самата Пенкова е подуправител от 2018 година като за това време на ветровития пост на началник на Касата се смениха няколко души.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР